Yoğurt yapımı /ev yoğurdu nasıl yapılır

Yoğurt yapımı /ev yoğurdu nasıl yapılır
27 Mayıs 2012 tarihinde eklendi, 32.526 kez okundu.

yoğurt yapmanın püf noktaları

Yoğurt yapımı /ev yoğurdu nasıl yapılır

Yoğurt yapımı kimilerine göre çok kolay , kimilerine göre çok zordur. Günümüz koşullarında hazır yoğurtların içerisindeki katkı maddeleri düşünüldüğünde ise kaçınılmazdır.Umarım edindiğim ve paylaştığım püf noktaları ve tecrübeler sizede  evde yoğurt mayalarken bir nebze yardımcı olur..:)

Yoğurt yapımı ve püf noktaları

Yoğurt mayalamadan önce:

Mayalanacak sütün koku içermemesi   ,yağlı  , beklememiş ve kaymağı alınmamış olmasına dikkat etmelisiniz.

Mümkünse süt kaynayıp ılıyınca hemen mayalayın .(Eğer bekletecekseniz sütün üzerine mutlaka kapak kapatılmalıdır aksi halde buzdolabının kokusu siner ve yoğurdun tadı değişebilir.)

Maya olarak kullanıcağınız yoğurt katı olmalı ve ekşi olmamalıdır.

Yoğurdu mayalayacağınız  kab  herhangi sinmiş  koku barındırmamalıdır.

Yoğurt nasıl mayalanır

Sütümüzü 10 dk ,delikli kepçeyle karıştırıp ,havalandırarak  kısık ateşte kaynatalım.Yaklaşık 1 parmak azalması idealdir.(içerisindeki suyun buharlaşması için ) Yağlı süt için 5 dk yeterli  .

Serçe parmağımızın dayanabileceği ılıma derecesine  geldiğinde (45 c) , 1lt süt için 1 silme tatlı kaşığı  katı yoğurdu (maya) bir kase içerisinde sütle incelterek  sütümüzün içerisine ilave ediyoruz.Bir veya 2 kez karıştırarak üzerine kapağını kapatıyoruz.Kış aylarında iseniz üzerini bezle sarmanız mümkün yazın gerek olmuyor.

Kabımızı sarsmadan olduğu yerde  ve oda sıcaklığında yaklaşık 4 saat bekletiyoruz.Cam kablar ve plastik kablar için kışın süre uzayabilir.

Mayalanan yoğurdumuzu yine sarsmadan buzdoolabına kaldırıyoruz.En az 24 saat sonra tüketmeye başlıyoruz.Aceleniz yoksa 48 saat tavsiyemdir. Buzdolabında 10 günden fazla bekletmeyin aksi halde ekşime ve küflenme olabilir

Yoğurtta sümüklenme:

Sütünüzün gereğinden soğuk olması , kullandığınız mayanın hazır yoğurttan alınmış olması yoğurdunuzun ip şeklinde sümüklenme diye tabir ettiğimiz şekli almasına sebep olur.

Yoğurtta kıvam:

Sütünüzün yağsız ve hazır süt olması , gereken mayalanma süresine riayet edilmemesi , buzdolabına kaldırırken sallanması ,kıvamın cıvık olmasına sebep olur.

Yoğurtta sulanma:

Mayalanma süresini geçirmeniz yoğurdunuzun sulanmasına ve ekşi olmasına sebep olacaktır.

Yoğurtta peynir görüntüsü:

Mayalama sıcaklığının gereğinden fazla olması yada sütün bozuk olması, mayanın fazla olması yoğurdunuzun peynir görünümünde olmasına sebep olur.


Önermemekle birlikte : Yoğurt mayalayacağınız süt yağlı değilse içerisine 1 lt süte 1 yemek kaşığı süt tozu veya 4 lt süte bir paket krema karıştırabilirsiniz.

Yoğurt mayalarken aklınızda bulunsun

  • Eğer sütünüz ortamın ısısından veya mayalanma ısısına riayet etmediğinizden dolayı bütün çabalarınıza rağmen sertleşmediyse sıcağa yakın ılık su doldurduğunuz kabın içerisine oturtabilirsiniz.Buna rağmen katılaşmadıysa içerisine bir kaç damla limon suyu sıkarak kaynatırsanız peynir şeklini alacaktır .
  • Yoğurdunuzun suyunu asla atmayın çorbalarda ayran ve cacık yapımında su yerine kullanabilirsiniz.Aynı şekilde ekşi yoğurduda tüketmeniz mümkün.
  • Yoğurt kaymağı sevmiyorsanız biriktirerek tereyağ yapabilirsiniz bunun için biriken kaymakları cam bir kavanoza alın ve üzerine su ilave ederek sürekli çalkalayın.Ayranın üzerinde biriken yağı alın ve bastırarak toparlayın.
  • Toprak kablarda yapılan yoğurt , koyun ve manda sütünden yapılan yoğurdun kıvamı diğerlerine göre oldukça serttir.
  • Yoğurdunuzun sert kısmından bir dahaki sefer içinmaya ayırmayı unutmayın..

ev yoğurdu

Yoğurtlu içecek yapmak için buraya

Yoğurt bıt bıt çorbası yapmak için buraya

Yoğurtlu mercimek yemeği için buraya

Yoğurtlu çizkek için buraya

Yoğurtlu nuraniye salatası için buraya bir tık..:))

Etiketler:

Yoğurt yapımı /ev yoğurdu nasıl yapılır Konusuna 12 Yorum Yapıldı
  1. ebru diyor ki:

    hayırlı sabahlar rummacım,bende yoğurdumu hep kendim mayaladığım için banada çok kolay gelir:))üzerindeki kaymağıda buzlukta biriktiri 3-4 seferden sonra onuda tereyağı yaparım.insanın kendi yaptığı yoğurdu tereyağı hatta peyniri bile bir başka oluyor:)) selametle canım

  2. fatos diyor ki:

    Bende yoğurdumu evde kendi yapanlardanım.Fakat ne olduysa 3 haftadır tutmuyor. Bu hafta ki aldığım tutmazsa sütte bir anormallik var diye düşüneceğim…

  3. rumma diyor ki:

    Canım bazen hayvana verilen ilaçlardanda olabiliyormuş..

    Besmele çekmeyi unutma..:))

    sevgiler

  4. fatoş diyor ki:

    Teşekkürler

  5. Biliyoruz, ev yapımı yoğurdun yeri ayrıdır ama asırlık meşhur kanlıca yoğurdu yemek için hepinizi kanlıcaya bekleriz. http://kanlicadoga.com dan bilgi alabilirsiniz.
    Herkese afiyet olsun..

  6. fatoş diyor ki:

    Kanlıcada oturan biri olarak yoğurdunun ünlü olduğunu söylemeliyim. Sahilde tarihi İsmail Ağa’ ya sırf üzerine pudra şekeriyle ikram edilen yoğurttan yemek için uzaktan gelen insanları biliyorum…

  7. Funda Vural diyor ki:

    Son iki haftadır mayaladığım yoğurt turmuyor, daha önceleri sorunsuz , lezzetli güzel yoğurt yapabiliyordum, aynı şekilde yapıp aynı malzemeleri ve kapları kullanıyorum, moralim bozuldu, artık yoğurt yapmak istemez oldum..

  8. rumma diyor ki:

    Funda hanım süt ile alakalı bir sorun olabilir mi ,hayvanın yediği yem bile etkiliyor..İsterseniz sütünüzü değiştirerek tekrar deneyin..Belki de havaların soğumasına bağlıdır..:)

    sevgiler

  9. yourt yapmaya calistik ortaya ne ciktiysa yourtdan basha her seye benzemis…

    1. rumma diyor ki:

      Bu tarifle mi denedinzi tam anlayamadım..

  10. arife diyor ki:

    Bende dun mayaladim ama biraz sulu olmus tas gibi olmasi icin ne yapmaliyim yoksa cope gidcek 5 kilo bide uzuluyorum..bi kac kase yendi tabi

    1. rumma diyor ki:

      Arife hanım sulu olması sütteki yağ oranının az olmasından kaynaklanıyordur muhtemelen ..Kaynatma süresine riayet ederseniz nispeten daha iyi olacaktır ama sütünüzü değiştirin derim.

      Şu an için yapılacak tek şey tülbentten süzerek süzme yoğurt yapmak yada ayran veya cacık olarak tüketmek olacaktır..

      sevgiler

Sayfa başına git