Nar ve faydaları

Nar ve faydaları
30 Ağustos 2009 tarihinde eklendi, 4.783 kez okundu.

Nar ağacının meyvesinden istifada edildiği gibi, çiçeği, tohumları ve kabukları da ilaç olarak kullanılmaktadır. Meyvesi sıkılarak suyu içilir.

Bir ayet-i kerimede ”Gökten su indiren odur. sonra biz, onunla her şeyin bitkisini çıkardık. O bitkiden bir filiz, ondan da büyüyüp birbirinin üstüne binmiş taneler, başaklar, hurma tomurcuklarından sarkan salkımlar, üzüm, birbirine benzeyen ve benzemeyen zeytin ve nar bahçeleri çıkartırız. Her birinin meyve verdiği vakit meyvesine ve olgunlaşmasına bakınız. Şüphe yok ki, bunda, iman eden bir kavim için bir çok ibretler vardır.” (En’am Suresi, ayet 99) buyuruldu.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ”Narı içindeki zarı ile beraber yiyiniz, çünkü mideyi temizler.” buyurdular.

Nar, boğaz, göğüs ve akciğer için faydalıdır. Öksürüğe iyi gelir. Vucuttaki artık maddeleri yumuşatır, karaciğerdeki harareti söndürür, vücudu kuvvetlendirir. Yemekten sonra mide bozulmasını önler. Ekşisinden naneli nar şurubu yapılır. Narın her çeşidi kalp çarpıntısına karşı faydalıdır.

Nar çekirdeği dövülüp bal ile kariştırılırsa tırnak etrafında , parmak uçlarında meydana gelen yaralara karşı gayet faydalıdır. Nar çiçeği, cerahatli yaralar için kullanılır. Nar suyu ve çekirdeği bağırsak kurtlarını öldürür. Narın kabuğu ile birlikte çıkartılmış suyu; kan kaybı, basur kanaması, burun zarı kanaması ve diş etleri kanamalarına karşı faydalıdır. Nar ağacının yaprakları, mikrop öldürücü vasfı sebebiyle, iltihaplı yaralarda da kullanılır.

NAR VE NAR SUYU

Nar, şifalı bitkiler literatüründe yer alır. Genellikle besleyici ve tedavi edici ilaç ve panzehir olarak ağız yoluyla çeşitli karışımlarla birlikte yenilir ve içilir, haricen de merhem olarak kullanır. Onun sadece meyvesi değil, çiçeği, çekirdekleri, suyu ve kabukları da çeşitli karışımlar halinde tıbbi olarak kullanılır. Narın vücudu ve kalbi kuvvetlendirme, ishali kesme, şerit düşürme, burun poliplerine faydalı olma gibi yararları bulunmaktadır. Ancak içerdiği bazı kimyevi maddeler yüzünden mide ve bağırsak hastalığı olanların, küçük çocukların ve hamilelerin fazla kullanmamaları tavsiye edilir.

Tatlı nar midede çabuk çözüldüğü için hazmı kolaydır. Ancak zaman zaman midede şişkinlik ve gaz meydana getirdiği için ateşli hastalığı olanlara iyi gelmeyeceği belirtilmiştir. Ayrıca tatlı nar mideyi kuvvetlendirir, boğaza ve akciğerlere faydalıdır, öksürüğe iyi gelir. Ekşi nar ise mide yanmalarına karşı faydalıdır, diğer narlardan daha fazla idrar söktürür, ishali ve kusmayı keser, karaciğer hararetini söndürür, kabızlığı giderir, kalp ve mide ağzındaki ağrılara iyi gelir.
Suyu zarıyla birlikte çıkarılıp bal ile merhem kıvamına gelinceye kadar pişirilip diş etlerine sürüldüğünde diş eti tahrişine iyi gelir. Dolama / tırnak iltihabı ve cerahatli yaraların tedavisinde nar çekirdeğinin balla birlikte karıştırılarak merhem halinde tatbik edilmesi tavsiye edilir. Nar çiçeği de yaralar için kullanılır.

Narın ve nar suyunun faydalarını Alman Hastanesi’nde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan şöyle anlatıyor:
” Sağlık açısından özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken bir meyve. Çünkü insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitirmek mümkün değil. Adeta bir ‘ilaç’, hatta antibiyotik olan nar, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan koruyor. İçerdiği bazı maddelerle kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin de gelişmesini engelliyor.”

Nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan, yapılan araştırmalarda nar suyunun cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisinin görüldüğünü söyledi:

“Kış mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tüketmek son derece önemli.

Narın en önemli özelliklerinden biri de genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruması. Damar tıkanıklıklarını geriletme özelliği bulunan nar, ‘ACE’ denilen enzimi engelleyerek tansiyon düşürücü bir etki de yapıyor. Nar birçok özellikleriyle bazı meyveleri de geride bırakıyor. Örneğin narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunuyor.

Tüm bu özellikleriyle adeta bir ‘ilaç’ ve doğal antibiyotik görünümünde olan nar, sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gereken meyveler arasında yer alıyor. Nar suyu ayrıca damar sertliğine karşı güçlü etkisi bulunan bir içecek olarak karşımıza çıkıyor.

Nar suyunun sadece tanelerinden değil, tüm meyveden üretilmesi, bu içeceğin antioksidan etkisinin daha da artmasına neden oluyor. Zira bu önemli meyvenin kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içeriyor.

Bu nedenle ishal kesici ve kurt düşürücü özelliğe sahip bulunuyor. Nar kabuğunun ekstresi ise güçlü bir virüs ve mikrop öldürücü özelliğe sahip. Ayrıca, cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de gösteriyor. Bunların yanı sıra, meyve kabuğu ve tanelerin antioksidan ve anti-tümör etkileri de biliniyor”.

Beslenmede yer almalı

Beslenmede mutlaka yer alması gereken nar, aynı zamanda güçlü bir antioksidan özelliği taşıyor. Yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan çeşitli vitamin, mineral, enzim ve antioksidanlar bulunuyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan, “serbest radikallerle en iyi mücadele yolu bu antioksidanları tanımak ve dışarıdan doğru besinleri seçerek bunların etkinliğini en üst düzeyde tutmaktır” dedi.

Doğan, “bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur. Nar suyu da doğal antioksidanlardan biridir” açıklamasında da bulundu.

Narın bilinen bazı faydaları:

• Tansiyonumuzu olumlu bir şekilde düzenler
• Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur
• Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır
• Enerji verir, yorgunluğu giderir
• İdrar söktürücü etkisiyle toksin atılımını sağlar
• Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur
• Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller
• Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar
• İshali (diare) önler, tedavide destek sağlar
• Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar
• Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır

Etiketler:

Nar ve faydaları Konusuna 4 Yorum Yapıldı
  1. TAZENANE diyor ki:

    Zevkle okudum. Bilgilenmek için.

    Sevgiler.

  2. ozguluntarifleri diyor ki:

    sitemi ziyatretinizden ve guzel yorumunuzdan dolayi tesekkur ederim.

    yararli bilgiler iceren guzel bir siteyle tanistim.

    linkinizi hemen ekliyorum.

    sevgiler.

  3. Cemile diyor ki:

    Selam,

    bilgileriniz icin cok Tesekkür ederim. Ama Nar kabugunu nasil yiyelim, onu anlayamadim, cevaplarsaniz cok sevinirim.

  4. rumma diyor ki:

    Merhaba Cemile hanım..

    Sanırım yazıda anlatılmak istenen hastalık söz konusu ise ilaç niyetine suyunun sıkılması…Bunun için eski tarz metal portakal sıkacağını önermişti Doktor Adnan Saraçoğlu..

    Malum insan hasta olmaya görsün kullanılan ilaçların tadı pekte farketmiyor…

    sevgiler…

Sayfa başına git