Meyan kökü şerbeti ve faydaları
Meyan kökünü annem Suriyeden getirmişti . Şerbeti çok tatlı ,doğal şeker içeriyor lakin baskın kök tadı içimini zorlaştırıyor..Karanfil ,nane ve zencefil gibi doğal aromatik bitkilerle tatlandırılması ne kadar doğru olur bilgim olmadığından dolayı olduğu gibi içmeyi denedim..:)
Meyan kökü faydaları
Göğsü yumuşatır, balgamı söktürür, ateşi düşürür, öksürüğü keser; nezle ve bronşitte iyileştiricidir. Solunum yollarında mukozayı korur, boğaz ağrılarına iyi gelir.
Yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır.
Özellikle çocuklar için hafif müshil etkisi vardır.
Bedeni güçlendirici toniktir.
Mide yanmaları, gastrit ve mide ülserlerinde iyileştirici etkiler yapar.
Karın ağrılarını geçirir.
İdrar söktürücüdür.
Grip, nezle, anjin ve nefes darlığında faydalıdır.
Öksürük ve balgam söktürür.
Vücuda rahatlık verir.
Mide – 12 parmak bağırsağı ülseri ve gastriti tedavi eder.
İştah açar, hazmı kolaylaştırır.
İncebağırsak iltihaplarını giderir.
Vücuda serinlik verir.
Kabızlığı giderir.
Fazlası tiryakilik yapar ve zararlı olur.
MEYAN KÖKÜ (MEYAN ŞERBETİ)
Özellikle Adana’da çok yaygın olan bu şerbetin bir diğer (yöresel) ismi de “AŞLAMA” (“HAŞLAMA”) olup; hafif şekerli ve kendine has (coca-cola’yı andıran) tadı ile, yörede, bilhassa yazın çok revaçta olan, sağlık açısından da faydaları kanıtlanmış bir içecektir.
Malzeme : 1 kök meyan kökü (1 avuç dolusu) ,3 litre kadar su
Yapılışı : 1 avuç dolusu ezilmiş meyan kökü alınır. Derin bir tencereye konur. Üzerine bol su konur. (Yaklaşık 1 avuç dolusu meyan kökü için 3 litre) Birkaç saat, – tortusu dibe çökene ve meyan kökü, kendine has koyu rengini ve tadını suya bırakana kadar- bekletilir.
Dikkatlice tel süzgeçten geçirilir. Meyan şerbetinin berrak ve tortusuz olması için, tekrar bir müddet daha dinlendirilir. Temiz bir çift kat tülbentten süzülerek sürahiye veya şişelere aktarılır. Şerbetin tadı kontrol edilir. Gerekirse, tekrar süzülerek, bir sürahiden diğerine boşaltılır ve eğer kıvamı da koyu ise, acılığını gidermek ve tadını ayarlamak amacıyla, yeteri kadar su eklenir.
Dikkat edilmesi gereken nokta ; meyan şerbetinin dibine tortular birikeceği için, şerbetin dibindeki kısmı, yaklaşık 2 parmak kadar bırakmaktır. Aksi takdirde şerbet bulanık olur. (Şerbetin dibindeki tortulu kısmı ve ıslanmış meyan kökü atılır.
Soğutularak servise sunulur.Arzuya göre birkaç karanfil, çubuk tarçın eklenebilir ise de, orijinal meyan şerbeti sade olarak hazırlanır.
K.Maras'tada çok tuketilir meyan serbeti,bu kadar faydasina ragmen ben bir turlu alisamadim bu tada :)
Bayilirim meyan serbetine…kendisi benim memekeltlim olurda ondan sanirim.:))
Paylasimin icin tesekkür ederim, cok faydali bir yazi.
Ellerine sağlık canım bir kere suyunu kaynatıp içmiştim ama pek hoşuma gitmemişti doğrusu sevgilerimle…
Aaaaaa faydalıııı =) Canım Urfam'da buna faydalı deniliyor. Sokaklarda şerbetçiler satar faydalııııı faydalıııııı diye bağırarak. Urfalılar Ramazan'da faydalı olmadan sofraya oturmazlarmış, o kadar seviyorlar yani =)
Rummacığım verdiğin bilgilere bakılırsa mutlaka içmek lazım aktara bir bakayım da alıp deneyeyim inşaallah bacım
sevgiler
Rumma hanım,
Bir Maraşlı olarak ilk önce ben bahsetmek isterdim meyan kökünden, pek bir erken davrandınız. Yüreğinize sağlık. Gerçekten de çok şifalıdır. Soğuk hazırlanıp soğuk tüketilir. Her Maraşlının evinde mutlaka vardır. Anadolu’nun kolasıdır adeta.
En iyi dileklerimle,
Sevgili Mihriban bende alışamadım ama bak Lavantin gibi sevenleri var…:)
Sevgili urfatutkunu gerçekten adı gibi faydalı imiş şifa niyetine içmekte de fayda var…:))
Sevgili Aynur özellikle böbrek taşları için öneriliyor ama tansiyonu ve şekeri olanlar dikkatli tüketmeli..
Gül hanım , en merak ettiğim şehirlerden birisi Maraş niyeyse hiç görmediğim halde pek bir muhabbetim var..:)
Demek bu şerbet bir çok yerde biliniyor, bizler batıda kaldığımız için ilk defa tanıştık..
Bir de dün yemekteyiz programında pilavını yapmıştı şeflerden birisi bir bilginiz var mı bu hususta..
sevgiler
Rumma'cigim,
dun yemekteyizde yapilan pilav benimde dikkatimi çekti, aklimdan senin denemeye cesaret edecegin geçti bir an :D
hayirli cumalar…
bilhassa ramazanda soframdan eksik olmamalı meyan… fakat haricindede tüketime sürekli elverişli ve en azından sağlıklı ir içecek… cola veya diğer gazlı içeceklerin yerini tek başına dolduruyor…. gaziantepte meyan diye satılır… hayırlı ramazanlar herkese
bizde hergün icerizzz ama ben sevmem
acaba hamile bayanlar nekadar içebilir
faydalımı zararlımı
meyan kökünü suda kaç saat bekletmemiz gerekli ben soğuk suda 1 gece beklettim öyle süzdüm çok durması suda zararlımı
Bir gece yeterli..:)
meyan kökü coca cola,nın ana maddesi şinsana faydası çok fazla ben ramazan boyu evde her akşam bir sürahi tüketirim . diğer gazlı içeceklerden çok daha güzel
bal ve limon suyu ile tatlandırıldığı zaman çok güzel içimi oluyor
değeri arakadaşlar.bir iki defa içmekle insan alişmaz,
alışan insanda tadına doymaz.bir seferde1 litre içerim.
iyigünler arkadaşlar.ben adıyamanlıyım. adıyamanda ismi boyam şebeti olarak bilinir. yazın çarşıda sırtlarında işlemili güğümlerle boyam şerbeti satılır hele ramazan aylarında sofralarda olmazsa olmazlardandır.ben bile adıyamandan getirtip ramazan boyunca hergün iftar sofrasının bir parçası idi. hala da içmeye devam ediyoruz.
Ben Sivas’lıyım. Sade içerim. Bana Urfa’lı bir arkadaş tavsiye etmiş ve içirmişti. Yalnız, teleme şeklinde inceltimişini ve bir de bir litrelik suya, ağzı kapatılabilen kçük ölçü kabı vermişti. O kabı kaybettim. aktarlarda bulamıyorum. Yerini bilen varsa bana mail atsın veya buraya yazsın. Ara ara içiyorum. Şimdiye kadar sağlık sorunum olmadı. Şükürler olsun.
Akdeniz’in incisi İskenderun’dan sevgiler. 1960’lı yıllarda Fener caddesi, toprak yoldu ve saatte bir şehirler arası burunlu ve önden burmalı yolcu otobüsü geçerdi. Toprak ve geniş yolda top oynarken çocukluğumda, meyan kökü yüklü kamyonlar geçer, şimdiki askeri kışlanın yanındaki depoya boşaltılırdı. Kamyonun peşinden koşar, çuvallardan sarkmış kökleri çeker, topladıklarımızı birleştirir, hazırladığımız buzlu tulumbada şerbetini yapar, kapı önünde satar veya içerdik. Eski üretimli coca cola’da, ana maddenin meyan kökü olduğu yazardı. Ağızdaki tatın bozulmaması için, bir seferde içilen bir bardak meyan kökü şerbetinin üzerine, herhangi bir şey yenilmez ve içilmez.
yarın hemen deneyeceğim,
AZI KARAR COGU ZARAR–TURK MUSLUMAN COLASI
merhabalar gaziantepde çok tüketilir ben ve binm gibi bir çok insan böbreklerindeki taşları meyan şerbeti ile düşürmüştür
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ben mardinliyim ilk içtiğimde tadı tuhaftı ama şimdi çok güzel geliyor. bu kadar yararlı olduğunu bilseydim sürekli evde bulundururdum
coca coladan bin kat iyi ve serinleticidir derim yıllardır içerim ve severim :)
istanbulda kilosu 35 tl diyorlar tabi memlekette daha ucuz derim mutlaka herkese tavsiye ederim
ramazan için harika bir serinletici hemde sahurda içilince susamayı önlüyo…
“Yüksek tansiyonu düşürür” denilmiş. Lütfen yanlış ve zararlı yönlendirme yapmayalım. Meyan tansiyonu yükseltir tansiyon problemi olanlar çok az tuketmeli.
Teşekkürler Serdar bey …
yüzyıllardır ailemiz tarafından yapılan meyan serbeti tüm gazianteplilerin vazgeçilmez bir tadı olup.ramazan ayında ve diğer günlerde serinletici bir içecek oldugu kadar saglık için de faydalıdır.
daha geniş bilgi için http://www.serbetcihalil.com a bakınız
Suanda buz gibi meyani yudum yudum iciyorum bunun en guzel yanida her yudumda su iciyor gibi hissedip 2 sn sonra kola icme hissini yakalamaniz bence bu dunyanin en guzel icecegi bunu siseleyip marketlerde satmak lazim
yıllarca içiyorum.cennet şerbeti desek yerinde olabilir sanırımm.
harika birşey.. tabi nefretle başlar, bu ramazana kadar sürdü nefretim. çok susamıştım iftarda içtim lezzetini keşfettim. :)) kilosu 35 mi, mardinde kilosu 6 liraydı. soğuk suya meyan kçkünü bıraktıktan sonra 1 en fazla 2 saat beklemeniz yeterli. (normal çay oranı kadar olabilir ama isteyendaha fazla meyan kökü atabilir. mutlaka meyan kökü bir süzgeçin içinde olmalı) ben deneme yanılma bu şekilde tat almaya başladım. afiyet olsun :)
çok güzel ve serinletici bi lezzet.şimdi içtim daha boş bardak yanımda :)) hatayın iskenderunun vazgeçilmezidir.ramazan sofralarının olmazsa olmazı.sırtlarında taşırlar ihtiyar amcalar,yılların verdiği deneyimle ellerinin değmesi ayrı bir lezzet katar şerbete.uzun bir borunun ucundaki çeşmesinden akar nazlı nazlı,bakır depolarda sırtlarda güler yüzlü ihtiyarların ŞERBEEEETTTT KAAARRRRR GİBİİİİ.ÇIĞLIKLARIESNAFI SOKAĞA DÖKER İSKENDERUNDA.ramazan aylarında iftardan sonra KAPTAN PAŞA CAMİİ önünde sebil olarak dağıtılır.teravih namazı çıkışı insanlar ikram olan bu şerbeti kana kana içerler.diğer günkü oruçta susuzluktan kırılmasınlar diye.bu ve benzeri şeyler bizim değerlerimizdir,sahip çıkmalıyız.yoksa çocuklarımız bunlardan mahrum kalacaklar:((
Denemek lazım.