Kola ve gazozun zararları
Kolanın zararları
Gazozlar (meyveli olanlar da) genellikle meyve veya bitki esanslarından hazırlanır, çoğu sentetiktir ve tümünde aynı kusur bulunur: İçlerinde çok şeker vardır.
Bu yüzden kullanmamak ve yalnız çok şeker içerdikleri için değil, aynı zamanda içindeki yapay gazın yutulabildiği için tamamen kendimize yasaklamamız gerekir.
Doğal ekstrelerden hazırlanmış olanlar bile zehirli olabileceğinden gazozlardan kaçınmalıdır.
GAZOZ NEDİR?
Şekerli suların CO2 ile dondurulması esasına dayanır. Şekerli suların içine lezzet ve renk verici değişik maddeler eklenerek değişik türde gazozlar elde edilir.
Gazozlar şekerli olduklarından dolayı hem enerji verirler, hem de kan şekerini hızla yükseltirler. 350 cc’lik bir şişesi 120 kalori sağlar. İçilen gazozlar vücudumuz için bir problem oluşturan fazla kiloya sebep olurlar. Gazozun asit yoğunluğu da yüksektir, mide salgısını uyarıcı etkisi vardır. Mide salgısının artması ülsere meyilli kimseleri olumsuz etkiler. Ayrıca gazozlardaki fosforik asit dişleri çürütür.
KOLALAR
Gazozların en kötüleri ise kola kökenli içeceklerdir, bunlar ya tamamen yasaklanmalı veya sigara paketlerinde olduğu gibi üzerine, “Bu ürün tehlikeli olup, sağlığa çok zarar verebilir” diye yazılmalıdır.
Ne yazık ki, kolalı içeceklerin tüketimi tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de gittikçe daha fazla yaygınlaşmaktadır. Bu sorunla ilgili yorumları Dr. Emile Gaston Peeters şöyle yapmaktadır:
“Şu anda, kola diye Avrupa pazarlarında sunulan içeceklerin 19 cl’sinde (yaklaşık yarım küçük şişe kadar) yaklaşık 21 gr kafein ve 102 mg fosforik asit bulunmaktadır. Kafeinde uyarıcı özellikler vardır. Fosforik asit ise aşırı derecede asit artırıcı olup, fazla fosfor içerdiğinden, yiyeceklerden kalsiyum ve fosfor alınmasını engeller. Bu da alınan kalsiyumun kemiklerde tutulmasına önemli ölçüde mani olur.
Son olarak şunu ekleyelim:
Kullanılan fosforik asitte zehirli ağır metaller bakımından kötü etkiler bulunmamaktadır. Sonuç basittir. Kola denen içecekler, şu andaki yapılarıyla çocuklara ve yetişkinlere kesinlikle önerilmez.”
Bu açıklamaya maalesef kimse aldırış etmemektedir.
Bu şekilde gazoz ve kolaları inceleyen ünlü Fransız beslenme uzmanı Michel Montignac şunu söylemektedir:
“Çocuklarınız veya kendiniz için önerimiz değişmiyor: Meyveli gazoz, gazoz ve özellikle kolalı içecekler kesinlikle yasak!”
ÇOCUKLARA DİKKAT
Aslında su, çocukların içebileceği tek içecektir ve öyle kalmalıdır. Gazozlar, konsantre meyve suları, meyveli gazozlar veya kolalar, kesinlikle çocuklardan uzak tutulmalıdır. Çünkü bunlar çocuk için gerçekten zehirdir.
Yine Montignac şunları söylüyor:
“Olağandışı durumlarda, bir doğum gününde veya bir aile şöleninde, çocuğunuzun bunlardan birkaç bardak içmesine izin verebilirsiniz; ancak bunun, onun için alkol içmek kadar zararlı bir şey olduğunu unutmayın. Kolalı içecekler için kötü demek yanlış olur, çünkü onlar kötüden daha kötüdür. Böyle içecekler sağlığı bozar, içendeki fosforik asit miktarı şeker ve kafinden daha fazladır, bunlara da iskelet gelişimi için büyük tehlike oluşturur.”
Susuzluklarını su yerine meşrubatlarla gideren gençler, kemik kırılması riski taşıyorlar. Bazı araştırmacılar koladaki fosforik asitin, vücudun kalsiyum kullanmasını engellediğini öne sürmektedir. Kemiklerinin gelişimi için gerekli kalsiyumu alamayan ergenlik çağındaki çocukların kemikleri ince ve kırılgan bir yapıya bürünüyor.
Yine kolalı içecekler böbrek taşı sorunlarını ağırlaştırıyor. Giderek artan ve çoğunluğu da çocuklarda görülen uykusuzluk, dikkat bozuklukları ve işe yoğunlaşma problemlerinin sebeplerinden biri de koladaki kafeindir. Beslenme uzmanları, koladaki şekerin şişmanlığa yol açabileceğini ve şeker hastalığındaki artışın sebebi sayılabileceğini ifade ediyorlar. Uzmanlar, ailelerin, çocukları bu içecekler yerine süt ve taze meyve suyu tüketimine teşvik etmeleri konusunda uyarmaktadır. Çünkü asitli içecekler besleyici hiçbir özellik taşımamakta, aksine ihtiva ettiği boş kaloriler şişmanlığa sebep olmaktadır. Obezitenin başlıca sebeplerinden biri kolalı içeceklerdir. Yine diyabete yol açan kontrolsüz şişmanlığa kola götürebilir.
Kimyasal bakımından kolanın düşük asiditesi (PH 3.4) yüzünden dişlerde malformasyon, erken çürüme ve dökülmeler görülebilir. Ayrıca kola kemik erimesinin yani osteoporozun kesin bilinen sebebidir.
Kolanın bir başka zararı ise bağımlılık yapabilmesidir. Alışkanlık hatta tutsaklık yaparak sosyolojik bakımından refleks ve dikkat kaydıyla sarsak, dalgın ve unutkan bir insan tipi ortaya çıkarabilir.
HARARETİ ALIR MI?
Gazoz ve kola harareti ancak geçici olarak bastırır, bu da aldatıcıdır. Ağızda bıraktığı şeker tadı ile bir süre sonra tekrar içme arzumuz doğar. Böylelikle gereğinden fazla içmiş oluruz.
Yine gazozda bulunan esans, boya ve diğer katkı maddeleri vücudumuz için zehir sayılır.
Kısacası kendimiz ve özellikle de gelişmekte olan çocuklarımız için gazoz ve kolaya boykot ilan edelim.
Prof.Dr. Sefa Saygılı
Henüz yorum yapılmamış.