İyimser olmanın faydaları
Fazla iyimser olmak belki size saçma geliyor ama en yeni araştırmalar bunun tam aksini gösteriyor.
Uzmanlara göre; iyimser olmak beyinsel sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şey. İyimserlik ömrünüzü bile uzatıyor.
Günümüz psikologları, iyimserliğin ve hayata olumlu bakış açısına sahip olmanın önemini çok iyi bilseler de, bu durum her zaman için geçerli değildi. Öyle ki 20. yüzyılın yarısına kadar psikologlar, Sigmund Freud’un görüşüne inanırlardı. Freud’a göre iyimserlik insanların sağlıklarını koruyabilmeleri için kullanılan ama asla gerçekçi olmayan bir bakış açısıydı. O zamanın terapistleri daha çok psikiyatriye ve daha az psikolojiye yönelirlerdi.
Pozitif psikolojinin veya iyimserliğin demirbaşları arasında şu ilke duruyor: Ayakta kalabilmek ve kötü olaylardan daha az etkilenmek için hayattaki iyi, yolunda giden olaylara konsantre olmak gerekiyor. Pozitif psikoloji savunucularından uzmanlar kötü düşünme ve kötümserliğin başlı başına bir hastalık, belki depresyona kadar uzanan ciddi bir rahatsızlık olduğunu söylüyor.
Uzmanlar iyimserlerin, hayata olumlu baktıkları için daha az stres yaşadıklarını ve bundan dolayı bağışıklık sistemini etkileyen bu çok önemli unsurdan, stresten uzak kaldıklarını söylüyorlar. İyimserlik çok iyi bir sorun çözücü, iyimser kişiler kötü duygulara kapılmadan çözüm üretmeyi bilirler. Kalp krizi geçiren iyimser bir hasta, kalp krizinden öleceğini değil, kalbini yoran fazla kilolardan ve kötü alışkanlıklarından kurtulmayı düşünmelidir. İşte böyle iyimserlik sağlığa yararlı olur. İyimserlik her ne kadar doğuştan bir özellik olsa da uzmanlar iyimserliğin yüzde 25 oranında genetik olduğunu düşünüyorlar.
Sonuçlara kulak verin
Amerika’daki bir ruh sağlığı kliniğinde yapılan araştırmada, ankete katılan 389 kadın arasından, kişilik testleri yardımıyla kötümser olanları tespit edilmiş ve kötümser insanların arasında iyimserlere göre yüzde 19 oranında daha fazla ölüm vakası meydana geldiği görülmüş.
Kaliforniya Üniversitesi’nde AIDS hastaları arasında yapılan bir araştırmaya göre; gerçekçi olmasa da her şeye rağmen iyileşmeyi ümit eden hastaların, hastalıklarına ümitsizce bakan hastalara göre ortalama 9 ay daha fazla yaşadıkları ortaya çıkmış.
Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırmaya göre; iyimser öğrencilerin kötümser olanlara oranla daha az gribe yakalandıkları öne sürülmüş. Bu olayı açıklayan bi-limadamları şu sonuca varmışlar: Kötümser kişilerin kanında az miktarda immunoglobulin A (bağışıklık hemoglobini) bulunduğu için, bu kişiler grip ve diğer hastalıklara daha kolay yakalanıyorlar.
Kapasitenizi ölçün
Daha iyimser bir kişi olmak elinizde
İyimser kişilerle arkadaşlık kurun. Kötümser kişilerle dolu bir odada iyimser olmak zordur, aynı şekilde iyimserlerin arasında kötümser kalmak da.
Bir sorunla karşılaştığınızda üç çözüm üretmeden harekete geçmeyin. Sorunun kötü yönlerine konsantre olmak yerine üç çözüm üretin. Bunlardan birinin doğru olma şansı çok fazla. Üç yol arasında ilk ikisi uç noktalardır ama üçüncüsü orta yoldur ve sorununuzu çözmenize yardımcı olur. Çözüm üretmek kolay iş değil tabii ki ama bu, sizin ‘ya hep ya hiç’ şeklinde düşünmenizi sağlayacaktır.
Başarabileceğiniz işlere yönelin ve başarı elde edince sevinmeyi öğrenin. Bunu yapabilmek için gerçekçi olun.
Hayalkırıklıklarına kapılmayın. En kötü olayın bile pozitif bir tarafı vardır. Ondan aldığınız hayat dersi, gelecekte aynı sorunu yaşamanızı engeller.
Kötü düşüncelerinizden kurtulun. Kötümser kişiler olumsuz düşündükleri için olayları saptırırlar ve olduklarından yüzde 20 daha kötü görürler. Her olayın sorumlusu siz olamazsınız, tabii ki payınız vardır ama sizin dışınızdaki faktörleri de unutmayın. Bu, özellikle günlük hayatınızda geçerli. Ne olursa olsun, her olayda rolünüzü iyi analiz edin.
Konuya odaklanın. Herhangi bir şey kötü gittiğinde onu düzeltme yollarını arayın, tıpkı iş yerinde olduğu gibi. Bir hata dünyanın sonunu getirmediği gibi, asıl önemli olan onu düzeltmenizdir.
Yardıma ihtiyacınız olduğu zaman, onu isteyin. Eğer kötümserliği ve negatif düşüncelerinizi bir türlü yenemiyorsanız, uzmanların yardımına başvurun. Size profesyonel bir yardım sunacaklar ve düşüncelerinizi değiştirmenizi sağlayacaklar. Unutmayın bu işin uzmanı olan onlar ve en iyi yardımı ancak onlardan alırsınız.
ADIMDA iYiMSERLiK
İyimser insanlar birer sorun çözücüdürler. Hayatlarından zevk alırlar; her ufak sorun karşısında, çözüm üretme kapasitesine sahiptirler. Böyle bir insan sevmediği işle fazla meşgul olmaz. Kendisini geliştirip, bir sürü alanda çalışabilir. Fırsatları değerlendirir.
Kontrol edemedikleri olaylara kendilerine özgü bir açıdan bakarlar. İhanete uğramak hoş bir şey değil, ama bu bir felaket de değil. Bu durumdan çıkmak için iyimser bir kişi, o
ilişkinin zaten doğru olmadığını düşünür ve gelecek için gereken dersi alır.
Daha az üzülür.
İyimser kişiler olayları saptırmaz. İyimser bir insan her şey için kendini suçlamadığı gibi, sorunları da asla çözümsüz olarak görmez, her durumu olduğu gibi algılar ve hemen pes edip hayata küsmek yerine sorunlarla başetme yolları olduğunu anlar ve daha iyi çalışmayı dener.
Henüz yorum yapılmamış.