Hindistan Cevizi Kaç Kalori ?
Hindistan Cevizi Kaç Kalori
Son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız Hindistan cevizi, aslında çok uzun bir geçmişe sahiptir. Tarihi 4500 yıl öncesine dayanan bu değerli meyve ile ilgili zaman zaman zararlı olduğu yönünde bilgiler paylaşılsa da, son yapılan çalışmalarla birlikte, genel sağlık için destekleyici olduğu belirlenmiştir.
Meyveler dünyasının değerli seçeneklerinden biri olan Hindistan cevizinin etkileyici besin profili ve onunla ilişkilendirilen sağlık yararları hakkında daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? O halde okumaya devam edin! Bu yazıda, ayrıca kilo vermeye katkıları ve sağlıklı bir şekilde kilo verirken diyetinize nasıl dahil edebileceğinizi de öğrenebilirsiniz.
Hindistan Cevizi Nedir? Tarihi
Hindistan cevizi ile ilgili bir meyve ya da yemiş olduğu yönünde fikir ayrılıkları var. Teknik açıdan bakıldığında; lif oranı yüksek ve sert çekirdekli bir meyvedir. Sert ve kalın bir kabuğun altında, sıvı ve beyaz renkli, etli bir meyveye sahiptir.
Tarihte, bazı gezginlerin ondan bahsettiği bilinmektedir. Günümüzde, tropikal bölgelerde hala yetişmeye devam etmektedir.
Geçmiş yıllarda, uzmanlar tarafından dönem dönem “kötü çocuk” olarak gösterilmesinin nedeni; yüksek bir kalori ve yağ içeriğine sahip olmasıdır. 1 bardak Hindistan cevizi sütünün içerdiği 55 gram yağın büyük bir bölümü doymuş yağlardır.
Besin içeriği değişmese de, özellikle 2010’lu yıllarda yükselişe geçti ve şimdilerde yeniden “iyi çocuk” olmaya başladı. Bugün artık, sağlıklı beslenen pek çok kişi sabah kahvesinin içerisine Hindistan cevizi yağı ekliyor ya da yemeklerini Hindistan cevizi yağı ile pişiriyor. Sabahları hazırlanan yulaf kaselerini Hindistan cevizi sütü ile pişirenlerin sayısı da oldukça fazla. Bazen, haftalık cilt ve saç bakım rutinlerinde de nemlendirme özelliği ile kullanılıyor.
Artık bir süper besin olarak lanse edilen Hindistan cevizinin besin içeriği hakkında daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Hindistan Cevizi Besin Profili
Kendine özgü, oldukça güçlü bir besin içeriğine sahip olan Hindistan cevizinin 1 porsiyonu (80 gram) için belirtilen besin değerleri şöyledir:
- Kalori: 283 kalori
- Karbonhidrat: 10 gram
- Şeker: 5 gram
- Lif: 7 gram
- Protein: 3 gram
- Yağ: 27 gram
Makro besin içeriğinin yanı sıra, temel vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılamak için de iyi bir seçim olabilir:
- Yetişkinler için önerilen manganez değerinin %60’ını,
- Yetişkinler için önerilen bakır ihtiyacının %45’ini,
- Yetişkinler için önerilen demir ihtiyacının %11’ini
- Yetişkinler için önerilen fosfor ihtiyacının %13’ünü
- Yetişkinler için önerilen selenyum ihtiyacının %15’ini ve
- Yetişkinler için önerilen çinko ihtiyacının %10’unu karşılar
Hindistan cevizinin meyvesi, manganez ve bakır başta olmak üzere çok çeşitli mineraller için iyi bir kaynaktır. Yüksek yağ değeri ile benzersiz bir meyve olan Hindistan cevizinin meyvesinin içerdiği toplam yağ miktarının %90’ı doymuş yağlardan gelmektedir. Bir yandan da, sadece bir kasesi ile yetişkinler için önerilen lif ihtiyacının 5’te 1’ni karşılamaktadır. Hindistan cevizinin lif içeriğinin büyük bir bölümü çözünemeyen liflerdir. Bu yönüyle, özellikle sindirim sistemi ve bağırsak sağlığı için çok faydalıdır. Hindistan cevizinin sunduğu sağlık yararları bu kadarla da sınırlı değil.
Hindistan Cevizi Potansiyel Sağlık Yararları
Yukarıda, Hindistan cevizinin sindirim sistemi ve bağırsak sağlığı için faydalı olduğundan bahsettik. Ancak, bu değerli meyve daha pek çok potansiyel sağlık yararı ile ilişkilendirilmektedir:
- Kalp sağlığı için faydalıdır
Hindistan cevizinin içindeki beyaz etli kısmı, kötü kolesterol seviyelerini düşürebilir ve iyi kolesterol seviyelerini yükseltebilir. Bu da, kalp hastalıkları riskinde azalma ile ilişkilendirilmektedir.
4 hafta süren ve toplamda 91 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada; Hindistan cevizi yağı verilen grubun, zeytinyağı ya da tereyağı verilen diğer gruplara göre daha yüksek iyi kolesterol seviyelerine sahip oldukları bulunmuştur. 8 hafta süren ve 35 kişi üzerinde yapılan başka bir çalışmada da benzer sonuçlar elde edilmiştir.
- Sindirimi iyileştirir
Hindistan cevizi, sindirim sistemi ve bağırsak sağlığı için faydalıdır. Yüksek bir lif değerine sahip olan bu değerli meyve, bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olarak, sindirim sistemini korur.
Ayrıca, vücutta iltihaplanma ve metabolik sendroma karşı koruma sağlayabildiğini gösteren çalışmalar da mevcuttur.
- Kan şekeri seviyelerini düşürebilir
Hindistan cevizi ile ilgili yapılan çalışmalar; kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
- Bağışıklık sistemi için faydalıdır
Temel vitamin ve mineraller yönünden zengin bir meyve olan Hindistan cevizi, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve iltihaplanmayı azaltmak gibi etkilere sahip olabilir. Bitkisel bileşikleri ile ayrıca, tümörleri baskılayabilir.
- Beyin sağlığı için faydalıdır
İçerdiği yağlar ile Hindistan cevizi; beyin fonksiyonlarını ve hafızayı güçlendirerek, Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Hindistan Cevizi Kilo Verdirir Mi?
Düzenli olarak tüketildiğinde ve sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına dahil edildiğinde, Hindistan cevizi kilo vermenize katkı sağlayabilir.
Bazı çalışmalar; daha uzun süre tokluk hissi sağladığı, yağ yakmaya yardımcı olduğunu da göstermektedir.
Ayrıca, Hindistan cevizinin beyaz etli kısmının içerdiği lif değeri de daha uzun süre tokluk hissi sağlayabilir.
8 sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan ve 3 ay süren bir araştırmada; beslenme programına günde 100 gram Hindistan cevizi yağı eklemenin, diğer bitkisel yağlarla karşılaştırıldığında, daha fazla kilo kaybı sağladığı görülmüştür.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hindistan cevizi yağı ile ilişkilendirilen bir dizi potansiyel sağlık yararı olsa da, tüketimine dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. İlk olarak, özellikle doymuş yağ içeriği yüksek olduğundan, bazı kişilerin dikkatli tüketmesi gerekebilir.
Binlerce yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmada; doymuş yağ içeriği yüksek olan bir beslenme programını, daha fazla kalp hastalıkları riski ile ilişkilendirmiştir. Araştırmada ayrıca, doymuş yağları doymamış yağlar ile değiştirmenin kalp hastalıkları riskini azaltabileceği de bulunmuştur.
Sağlıklı bir meyve olarak, Hindistan cevizinin kalp sağlığı için tehlikeli olmadığını gösteren çalışmalar da olduğundan; sağlıklı bir yetişkinin, doğru miktarlarda tüketmesi güvenli olarak kabul edilmektedir. Yine de, yüksek kalori içeriğine sahip olduğundan, çok fazla ve çok sık tüketildiğinde kilo almanıza yol açabilir.
Hindistan cevizi ile ilişkilendirilen gıda alerjileri oldukça nadir olsa da, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bu nedenle, sağlık yararlarından faydalanabilmek için doğru miktarlarda tüketmeye özen gösterilmelidir.
Kaynak:
https://aysetugbasengel.com/hindistan-cevizi-kac-kalori/
Henüz yorum yapılmamış.