Grip ve Soğuk algınlığını doğru beslenmeyle engelleyin

Grip ve Soğuk algınlığını doğru beslenmeyle engelleyin
30 Ağustos 2009 tarihinde eklendi, 1.984 kez okundu.



Soğuk algınlığından basit yöntemlerle kurtulabilirsiniz

Lahanagiller, brokoli, mandalina, portakal, greyfurt, limon gibi özellikle kış sebzeleri ve meyvelerini tüketin.

Sebzeleri çok yüksek ateşte pişirmeden hazırlayın. Yemekler hazırlandıktan hemen sonra zeytinyağı ilave edin.

Meyveleri tüketime yakın soyup yiyin. Bol su içmeyi unutmayın.

Kuru meyveleri cebinizde bulundurun.

Yağlı tohumlardan vazgeçmeyin. Her gün 10-12 fındık veya 4 tam ceviz veya 8-10 badem almayı unutmayın.

Gribe karşı alınacak önlemler

Meyve-sebzeler çiğ, kabukları soyulmadan ve dilimlenmeden yenilirse vitamin kaybı daha az olur.

Kapalı meyve suları yerine mevsiminde taze sıkılmış olanları tercih edilmeli.

Sıkılmış meyve suları bekletilmeden tüketilmeli.

Meyve-sebzeler bol suyla yıkanmalı.

Uyku düzenine dikkat edilmeli.

Stres ve aşırı yorgunluktan uzak durulmalı.

Düzenli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli.

Bol C vitamini içeren meyve-sebzeler tüketilmeli.

Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi rahatsızlıkları en iyi tedavi eden doğal ürünlerden biri zencefildir.

Binlerce yıldır Çin, Hindistan ve diğer Asya ülkelerinde, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bu baharat, aynı zamanda soframızda güzel bir lezzet kaynağıdır. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda bir çay kaşığı toz zencefil bir tatlı kaşığı bal ile karıştırıp macun yapılarak yenildiği zaman insanın içini ısıtarak bronşlarını açar ve temizler. Balgamı söktürür, öksürüğü keser. Zencefil aynı zamanda doğal bir aspirindir; kanı sulandırır, damarları açar, pıhtılaşmayı önler. İyi bir zihin açıcıdır, hafızayı güçlendirir. Zencefil yeni projeler üretmek isteyen insanların ilacıdır, beyni canlandırır. İlaçların mide ve bağırsaklara yaptığı yan etkiyi yok eder. İyi bir bulantı ilacıdır. Zencefilin doğum sonrasında annenin emzirme döneminde, anne sütünü artırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.

Hapşırık, sürekli akan burun ve az da olsa hafif bir yorgunluk hissi kış aylarında hemen herkesin yaşadığı ortak sorunların başında geliyor. Özellikle hava sıcaklıklarının değişkenliği ve mevsimsel virüsler nedeniyle artış gösteren soğuk algınlığı veya grip günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. En az 2-3 gün süren ve ciddi sıkıntılar yaşatan bu hastalığı önceden alınacak önlemlerle engellemek mümkün. Meyve ve sebze tüketiminin soğuk algınlığını önemli ölçüde engelleyebileceğini söyleyen beslenme ve diyet uzmanları , vücut direncinin yüksek tutulması gerektiğini vurguluyor. Sebze yemeklerinin ve salata porsiyonlarının gün içinde artırılması gerektiğini belirten uzmanlar, her gün 2 porsiyon salata ve az yağlı sebze yemeklerinin tüketilmesi gerektiğini ifade ediyor. Kış aylarında günlük kalori ihtiyacının altına inmenin vücut direncini düşürerek grip ve soğuk algınlığına davetiye çıkardığını söyleyerek, protein diyetleri, manken diyetleri gibi rejimlerin kesinlikle yapılmaması gerektiğini vurguluyor.

Meyve tüketiminin günde 5 porsiyona yükseltilmesinin önemine vurgu yapan doktorlar “Meyve tüketimi artırılamıyorsa her gün bir bardak portakal veya mandalina-greyfurt suyu içmeye özen gösterilmeli. Vücut direncini azaltacak; kızarmış besinler, cipsler, hamurlu tatlılar gibi aşırı yağlı besinlerden, asitli içeceklerden günde ortalama 2 fincandan fazla aşırı kafeinli ürünlerden, 4-5 fincan açık çayın fazlasından uzak durulmalı.” diye konuşuyor. Sadece protein ağırlıklı beslenmenin aşırı yağlanma ve diğer hastalık risklerini de beraberinde getirdiğini bildiren beslenme uzmanları bu durumun vitamin, mineral emilimini negatif etkilediğine dikkat çekiyor.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git