Çemenotu ve faydaları

Çemenotu ve faydaları
14 Ekim 2009 tarihinde eklendi, 5.097 kez okundu.

……………………………………………………………….

Tibbi Etkileri ve Kullanımı

•Öksürüğü hafifletir, göğsü yumuşatır ve balgamı söktürür.
• Bronşiti ve boğaz ağrılarını hafifletir, rahatlama sağlar.
• Acı oluşu nedeniyle sindirim sistemini uyarır, sindirim işlemini kolaylaştırır.
• Mide ve bağırsak gazlarım söktürür. Diyarenin iyileştirilmesinde yararlı olur.
• Bedeni güçlendirici bir toniktir. Nekahat halindeki hastalara iyi gelir.


• Emzikli (süt veren) annelerde süt gelişini artırır.
• Kadınların aybaşı dönemini rahat atlatmalarına yardımcı olur.

• Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır.


Karaciğer ve böbrek hastalıklarına, çarpıntıya, kan zehirlenmesine, görme yeteğinin azalmasına, ateşi düşürmeye, barsak ve mide tembelliğine, saçları beslemeye, rahim iltihap ve akıntılarına, böbrek ve idrar yolları kum ve iltihabına, böbrek ve mesane taşlarını parçalamaya, şekeri düşürmeye ve nefes darlığına iyi gelir. Yağı bal mumu ile karıştırılırsa elde edilen merhem, soğuktan ileri gelen çatlaklara iyi gelir
Çemenotu ayrıca çıban ve yaraların iyileştirilmesinde de etkili olur.
– Bunun için tohumlan ezilip toz haline getirilir. Biraz suyla karıştırılıp yara lapası hazırlanır. Bu lapa yara ve çıbanlara dıştan uygulanır.

KULLANIM BİÇİMLERİ

Yağı harici olarak saçlara, lekelere ve cilt güzelliğine sürülerek kullanılır. Tohumları dövülüp toz halinde yutulur, bala karıştırılarak yenir, kaynatılıp suyu içilir. Harici olarak yara, şişlik ve urlara lapası konur. Baharat, biber ve sarmısakla karıştırılıp çemen yapılarak yenir. Taze yaprakları ve çiçekleri kaynatılarak suyu içilir.
Yarım veya bir yemek kaşığı dolusu ince öğütülmüş tohum 1 bardak soğuk suda 3 saat bekletildikten sonra kaynama derecesine kadar ısıtılır ve hemen süzülür. Öksürüğe karşı kullanıldığında balla tatlandırılır. Rahatsız edici el ve ayak terine karşı, yarım yemek kaşığı tohum ununa bir su bardağı su hesabına göre hazırlanan çaylarla, 10-15 dakikalık el ve ayak banyoları yapılabilir.
Çemen kaynatilarak elde edilen suyu dogum yapan kadinlara içirilirse, dogumu kolaylastirir. Çemen yagi, mersin yapraginin suyuna karistirilir, saçlara sürülürse, saçlari besler ve parlatir, dökülmesini önler. Çemen incir ile birlikte lapa haline getirilir, vücuttaki sislik üzerine konulursa, sisligi yumusatir.
Boyotu tohumu lapa kompresi: 100g boyotu tohumu kabaca öğütülür ve çok az suyla karıştırılarak, lapa oluncaya kadar karıştırılarak kaynatılır. Yumuşatılacak veya tedavi edilecek bölgeyi örtebilecek ölçüdeki bir temiz bezin üstüne bolca yayılır, hasta bölgenin üstüne yatırılır ve sargı beziyle tespit edilir. Bu sıcak lapa kompresi günde 3-4 kere yenilenir. Su yerine elma sirkesi kullanıldığında iyileştirici etkisi daha da artar.

İçten kullanımda, bronşit, öksürükte balgam söktürücü, sindirimi destekleyici, genel anlamda güçlendirici olarak, günde 3 bardak çay yudumlanarak içilir. Gırtlak iltihabına karşı gargara biçiminde kullanılır. Anne sütünü arttırıcı olarak, günde 2-3 bardak çay gönül rahatlığı ile içilebilir. Ayrıca, boyotu tohumunun meme gelişimini desteklediği söylenir. Memelerinin irileşmesini arzu eden genç kızlar ve genç kadınlar, günde 2-3 bardak bitki çayı içerek, 4-6 haftalık bir kür uygulayabilirler.

Genelde iştahsızlık ve zayıflıktan kaynaklanan tüm rahatsızlıklara karşı, günde 3-4 kere 1 yemek kaşığı dolusu boyotu tohumu unu, meyve pürelerine karıştırılarak kullanılmalıdır.

Uyarı: Boyotu tohumunun bilinen hiçbir yan etkisi yoktur ama tüm herşeyin fazlası zarar olacağı gibi bu bitkininde tüm droglarının fazla alınması yan etki gösterebilir.

KAHVALTILIK ÇEMEN: Çemen unu; kimyon, karabiber ve sarımsak ile karıştırılarak elde edilen hamur özel olarak kahvaltılarda kullanılır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git