Püf noktaları…

Püf noktaları…
2 Eylül 2009 tarihinde eklendi, 4.722 kez okundu.

KUMAŞ ALIRKEN YANILMAYIN

Günümüzde kumaşların pamuklu mu, yünlü mü, sentetik mi olduğunu bakarak, dokunarak ancak tekstil uzmanı anlayabilir. Peki biz nasıl anlayabiliriz? Basit ama etkili bir yöntemle: Kumaştan bir-iki iplik çekip yakın. Eğer kuvvetli bir yanık kokusu çıkar ve iplik kömürleşerek elinizde kalırsa, kumaş yünlüdür. Kumaş pamukluysa, iplik çarçabuk yanar ve ardında koku ve kömür bırakmaz. Sentetik elyaf ise, iplik eriyerek düğümleşir.

YEMEK SUYUNUN BERRAKLIĞI

İçinde köfte bulunan bir yemeklerin suyu bulanık olur. Bu durumdan hoşlanmıyorsanız, bir yolu var: Köfteleri yemeğin içine çiğ atmayın. Renkleri dönecek kadar sıvı yağda kızarttıktan sonra yemeğin içine atarsanız, yemeğin suyu bulanık olmaz.

DOLMAKALEMDE KURUYAN MÜREKKEP

Dolmakalemle yazmak bambaşka bir zevktir. Eğer siz de bu keyiften vaz geçemiyorsanız, kaleminizdeki mürekkep kalıntısından şikayetçisiniz demektir. Bu konuda işe yarar bir önerimiz var:

Dolmakalemlerinizi temizlemek için, içindeki mürekkebi boşaltarak kalemin ucunu bir fincan içindeki sirkeye batırın ve birkaç kez mürekkep haznesine çekip boşaltın. Kalemin ucunun ve içinin temizlendiğini göreceksiniz.

MISIR KÖZLERKEN

Ateşte közlediğiniz mısırları, henüz sıcakken bol tuzlu ılık suya batırın. Böylece mısır, hem üzerine yapışan küllerden temizlenecek, hem de değişik bir lezzet verecektir.

SUNİ İPEKLİLERİN YIKANMASI

Suni ipekten yapılan elbiseler asla sıcağı sevmez. Fazlaca sıcak su ile yıkanırsa hemen parçalanırlar. Suni ipeklileri, içinde 1 gr karbonat olan suda ıslatmak ve sonra ılık suda sabunla yıkamak gerekir. Daha sonra da ılık suda durulanırsa tertemiz olurlar.

KOLAY SOĞUTMA

Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Elinizdeki şişelere konmuş malzemeyi serin bir yerde tutmanız gerekiyor. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri suyun içine daldırın. İstediğiniz ortamı elde ettiğinizi göreceksiniz.

SENTETİK KUMAŞLARDAKİ KOKU

Naylon ve diğer sentetik kumaşlarda kısa zamanda oluşan kötü kokuları önlemek için, yıkadığımız deterjanlı suya bir çay bardağı karbonat katın. Kokuların yok olduğunu göreceksiniz.

İPLİĞİ İĞNEDEN GEÇİREBİLİYOR MUSUNUZ?

Kalın bir iplik ve küçük iğne deliğiyle karşı karşıya mısınız? Kolayı var. İğnenin deliğinden normal kalınlıktaki bir ipliği iki kat olarak geçirin. Daha sonra esas geçirmek istediğiniz kalın ipliği bu çift kat ipliğin arasına sıkıştırıp delikten geçirin.

FENA KOKUYA GÜNEŞ

Defalarca yıkadığınız halde daha önce kullandığınız kavanozdan koku gitmeyebilir. Turşu gibi yiyeceklerin kokusu siner. Basit bir yöntemle kokudan kurtulabilirsiniz.

Güzelce temizlediğiniz kavanoz ve kapağını güneşin altında bırakın. Akşama kadar ağır kokuların kavanozunuzu terkettiğini göreceksiniz.

KAĞITLA ÜTÜ

Koyu renk pantolonları ütülerken, ütü masasının üzerine bir gazete kağıdı, açık renk pantolonlar için ise, paket kağıdı serin. İşinizin daha kısa zamanda bittiğini göreceksiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git