Düdüklü tencere kullanımı ve pişirme süreleri

Düdüklü tencere kullanımı ve  pişirme süreleri
2 Eylül 2009 tarihinde eklendi, 48.934 kez okundu.


Düdüklü tencere kullanırken dikkat etmeniz gerekenler;

  • Düdüklü tencereye malzemeleri koyup kapağını kapattığınızda hava çıkışı yapacak olan düdük açık olmalı, bu bazı tencerelerde elle kaldırıp indirilen bir mekanizmaya sahip olabilir, bu durumda tencere üzerindeki düdük bölümü yukarı doğru dik bir şekilde durmalı. Bazı tencerelerde ise düdük kendi mekanizması ile aşağıda ve farklı renkte olabilir. Kaynama ve hava çıkışı ile birlikte otomotik olarak kapanır. Hava çıkışı veya otomotik kapanmaya kadar ocak kuvvetli olabilir, böylece tencere içerisindeki malzeme kaynamaya başlar.
  • Düdük ses çıkarmaya başladığında, hava çıkmaya başlar, yaklaşık 30-60 saniye hava çıkması beklenmeli ve düdük el ile aşağı indirilmelidir. Böylece hava çıkışı kapatılmış olur. Aynı zamanda ocak da kısılmalı. Otomotik düdüklü tencerelerde düdük kendiliğinden kapanır, bu durumda da ocak kısığa alınmalı ve pişirilecek olan malzemenin cinsine göre süre tutulmalıdır.
  • Süre tutmak için bazı tencerelerin kapak üzerinde kendi zamanlayıcısı vardır. Gerekirse manuel kurulan mutfak saatlerini kullanmanız tavsiye olunur. Pişirme süresi çok önemlidir. Düdüklü tencereler basınçla pişirme yaptıkları için gıdalar tavsiye edilen sürelerde pişirilmelidir, yoksa eriyebilirler.
  • Yemek pişirme süreniz dolduktan sonra ocağı kapamalı ama tencereyi ocaktan hemen almamalısınız. Kaynama ve basınç devam edeceği için tencereyi hareket ettirmemek önemlidir.
  • Kapağı da hemen açmaya çalışmamalısınız. Bu durumda patlama riski olabilir Zaten basıçtan ötürü kapak açılmayacaktır. Zorlamamak gerekir. Manuel düdükleri de hemen açmak için uğraşmayınız çünkü ani hava çıkışı yaralanmaya neden olabilir. Hava çıkışı kendi kendine gerçekleşir. Tencere soğudukça kapak daha rahat açılır. Otomotik düdüğü olan tencerelerde örneğin kırmızı ile belirtilmiş kısım kendiliğinden aşağı doğru çökünce kapak rahatlıkla açılabilir.
  • Kapak temizliğine dikkat etmek gerekir. Özellikle hava çıkışı için düdük bölümünde yer alan delikler, girintili kısımlar iyi temizlenmelidir. Örneğin mercimek gibi taneli yiyecekler bu bölüme girip tıkanmaya neden olabilir.
  • Bir önemli nokta da düdüklü tencerelere konacak malzemelerin miktarıdır. Hiç bir zaman tencere ağzına kadar doldurulmamalı üzerinden en az 1/3 oranında boşluk bırakılmalıdır. Çok doldurma taşmalara ve tıkanmalara neden olabilir. Bir çok düdüklü tencerenin içerisinde de maksimum nereye kadar doldurma yapılacağını gösteren bir çizgi yer alır. Bu çizgi dikkate alınmalıdır.
  • Düdüklü tencereler çeşitli boyutlarda olabilirler. Pişirilecek yemeğin miktarı, ailenin kalabalıklığına göre litre seçimi yapılabilir. En ideali farklı uygulamalar için farklı büyüklüklerde bir kaç adet düdüklü tencere edinmektir.

Düdüklü tencerede hangi yemeği ne kadar süre pişirmelisiniz?

Düdüklü tencerede yemek pişirmeyi eğlenceli bir hale getirmek ve işin kolaylığının keyfini çıkarmak için bilmeniz gereken bir diğer konu ise hangi gıdayı ne kadar süre pişireceğiniz konusu. Bu süre gıdalara göre farklılık gösterir. Yemeğinizin lezzeti olması için her birinin süresini iyi bilmelisiniz…

Bakliyat

Nohut, fasulye, mercimek gibi bakliyatları düdüklü tencere olmadan pişirmek uzun zaman alır. Önceden ıslatmaya vaktiniz yok veya aniden misafiriniz geldiğinde düdüklü tencere imdadınıza yetişebilir. Kısacası düdüklü tencere ile çok kısa sürede lezzetli bir nohut veya fasulye yemeği yapmanın keyfi ayrıdır. Eğer fasulyenizi bir gece önceden ıslatmamışsanız 30 ile 45 dakika arası pişirebilirsiniz. Nohut’un süresi biraz daha uzundur. Eğer ıslatılmamış ise 45 ile 60 dakika arası pişirmelisiniz. Ve yine ıslatılmamışlarsa kırmızı mercimek 3 dakika, yeşil mercimek ve buğday 20 dakikada, pirinç ise 6 veya 8 dakika arası pişirilebilir. 

Sebze

Sebzelerde de yine pişirme süreleri farklılık gösteriyor… Patatesi düdüklüde haşlamak isterseniz kabuklu şekilde 10 dakika da, kabuksuz ise 5 dakika da pişirebilirsiniz. Bezelye için 6-8 dakika, havuç 8-10 dakika, kerevizi bütün ise 10-15 dakika, doğranmış ise 6-7 dakikada pişirebilirsiniz. Enginar için 8 dakika ve lezzeti ile nam salmış yaprak sarması için ise 10 dakika pişirme süresi yeterli olacaktır.

Et

Düdüklüde et pişirmek isterseniz ise; tavuk, balık ve kırmızı ete göre süreler farklılaşıyor. Dana eti için 30 dakika, dana biftek için ise 10 dakika yeterli olacaktır. Tas kebabı gibi yemek yapmak isterseniz ise yine 10 dakika pişirmelisiniz. Eğer balık pişirmek isterseniz süreniz 3 dakikadır. Tavuk eti pişirmek isterseniz önemli bir detaya dikkat etmelisiniz. Tavuğu bütün mü yoksa parçalı mı pişireceksiniz? Bütün tavuk ise 15 dakika, parçalı tavuk ise 10 dakika pişirme süresi yeterlidir…

DÜDÜKLÜ TENCEREDE PİŞİRME SÜRELERİ:

MALZEME DAKİKA

Taze fasülye 10 dk. (sonrasında kapağı hemen açın pişmeye devam ederse erir.)

Kuru Fasulye (Islatılmamış) 30-45 (ıslatılmış 20 dk)

Dana Dil 4560

Nohut (Islatılmamış) 45-60

Patates (Kabuklu) 10

Yeşil Mercimek (Islatılmamış) 20

Patates (Soyulmuş) 5

Kırmızı Mercimek (Islatılmamış) 10

Enginar 8

Buğday (Salata İçin) 10

Kereviz (Bütün) 10-15

Buğday (Çorba İçin) 20

Kereviz (Doğranmış) 6

Pirinç 6-8

Bezelye 6 veya 8 dk

Tavuk (Bütün) 15

Havuç 8-10

Tavuk (Parçalanmış) 10 dk

Pancar 10

Hindi (Parçalanmış) 30

Yaprak Sarması 10

Dana Biftek 10

Sebze Çorbası 8

Dana Haşlama (Bütün) 45

Balık (Beyaz Etli) 3

Tas Kebabı 10

Etiketler:

Düdüklü tencere kullanımı ve pişirme süreleri Konusuna 1 Yorum Yapıldı
  1. yorgun diyor ki:

    mısır niye yok..

Sayfa başına git