Doğal temizlik ürünleri
………………………………..
Aslında temizlik için su ve toprak yeterlidir.
Ancak şehir hayatında toprak görmenin bile ne kadar zor olduğu düşünürsek böyle keskin bir geçiş hepimiz için mümkün görünmüyor. Doğaya zarar vermeyen maddelerin kullanımını öğrenmek gerekiyor.
Doğal olmayan, petrol ürünü, aromalı kimyasal ağartıcılar, boyalar, çözücüler, incelticiler vs. hem kullanılması esnasında, hem de kanalizasyon sistemi vasıtasıyla yaşadığımız dünyaya derin zararlar veriyor.
TEMİZLİKTE KULLANILABİLECEK DOĞAL ÜRÜNLER
Boraks: Su, oksijen, sodyum ve bordan meydana gelen, antiseptik, antifungal (mantar önleyici), antibiyotik, koku giderici ve dezenfektan özellikleri olan doğal kaynaklı bir mineraldir. Küflenmeyi önler. Boraks yutulursa zehirlidir. (Eczane ve aktarlarda bulunabilir.)
Çamaşır sodası: Sodyum karbonat adlı bir mineraldir. Çok az miktarda yakıcı olup katı ve sıvı yağlar, kir ve pek çok petrol ürününün etkin temizleyicisidir. Aynı zamanda su yumuşatıcı ve sabun köpürtücü özellikleri de bulunur. Yakıcı özelliği nedeniyle, uygularken lastik eldiven kullanmak doğru olur. Zararlı kimyasal dumanlara neden olmaz. Klorsuz olanı tercih edin.
Karbonat: Sodyum bikarbonat, hafif aşındırıcı bir temizlik sağlar, beyazlatıcı ve koku giderici özellikleri vardır.
Sirke: Meyve ya da tahılların fermantasyonuyla elde edilen bir sıvıdır. Asitli içeriği mikropları öldürmesini, yağı parçalamasını ve mineral kalıntıları çözmesini sağlar.
Uçucu bitkisel yağlar: Bitki kokularının özleri birçok parfümün ana maddesidir. Piyasada, özellikle doğal ürün satan dükkanlarda çeşitleri bulunabilir. Bir iki damla turunçgil, elma, çilek, nane vb. yağı ile eklenecek koku ev yapımı temizleyicilere hoş bir özellik kazandırır. DİKKAT: Uçucu (esansiyel) bitkisel yağ alırken sentetik olmadıklarından emin olun. Sentetik kokular zararlıdır.
Bitkisel yağ tabanlı sıvı sabunlar (arapsabunu vs.): Bu tür sabunlar hayvan yağı içeren ya da petrol tabanlı sabunlara tercih edilmelidirler. DİKKAT: Arapsabunu alırken aromasız olmalarına özellikle dikkat ediniz. Ayrıca yanmış yağlardan yapılan birçok arapsabunu çok kötü koku bırakmaktadır.
Kil: Doğada bol bulunan bir mineraldir. Kilin içerisinde en çok kalker, silis, mika, demir oksit bulunur. Sarımtırak, kurmızımtırak, esmer gibi renklerde bulunur. Yapısı itibariyle su çekme özelliğine sahiptir. Bu nedenle kil daima nemlidir.
Sademutfak.com dan alıntıdır
rummacım gerçekten haklısın, kimyasal temizlik maddeleri hayatımıza girdi hastalıklarda girdi.Nerde o büyüklerimizin
kille , kumla , arap sabunuyla temizlikleri
sana hayırlı günler dilerim
Canım gerçekten çok güzel bir paylaşım, kimyasallar hayatımıza girdi gireli kanser vs. o kadar arttı ki… hatırlıyorum annem eskiden yerleri arapsabunuyla silerdi…
Rabbim tü fenalıklarda korusun
sağlık dolu günler diliyorum
sevgiler
Ben bazılarını kullanmaya çalışıyorum,özellikle çamaşır sodası,ve sirke bunlardan bazıları.Boraksıda bir denemeyi düşünüyorum.ne kadar dikkat etsekte tamamen kurtulmak mümkün olmayacak sanırım…