Asma yaprağı saklama yöntemleri
Kendim için bilgi derlerken sizleride unutmadım Şimdi tam yaprak toplama mevsimi..:)
Yaprak toplarken dikkat edilmesi gerekenler :
Mümkünse beyaz üzüm yaprağı olmalı
Yaprakların alt kısmı tüylü olmamalı
Kalın olmamalı ,açık yeşil olanlar daima daha tazedir.
Yırtık ve çok girintili olmamalı
Hazırlanana kadar poşetlerde saklanmamalı terleme yapabilir
Mayıs ve haziran aylarında toplamaya dikkat etmeli (sonrasında üzümün gücünü alır)
Sürgünlerin uç kısımlarından toplanmalı
Yapraklar 1 gece bekletilerek dinlendirilmeli (gevrek yaprakların kırılmaması için)
Hazırlama:
Yaprakları aynı şekilde 10 veya 15 yaprak olarak üstüste dizelim.Hazırlayalım
Saklama yöntemleri
Pet şişe için:
İçtiğiniz kola,fanta,vb. içeceklerin şişelerini yıkayıp içinin kurumasını sağlıyorsunuz. Nemli olmamalı tamamen kuru olmalı buna dikkat edin.
2 veya 3 yaprağı üst üste koyup sarma yapar gibi kabaca katlıyoruz ve pet şişenin içine itina ile atıyoruz yaprakların solgun olması burada işe yarıyor katladığınız yapraklar açılmıyor.
Bu işlemi şişenin 5 te biri dolana kadar devam ettiriyoruz ve sahneye ucu sivri olmayan oklava geliyor. Oklava ile şişe içindeki yaprakları sıkıştırıyoruz bu işlemi şişe dolana kadar devam ettiriyoruz. Şişe tam dolu olmalı şişe içinde boşluk kalmadığına kanaat ettiğinizde kapağını kapayıp karanlık bir yerde yaprakların renginin sararmasını bekliyorsunuz. pet şişeyi ters koymak zordur düz de koyulabilir.
Yaprakların rengi sarıya dönünce kapağını hafifçe açarak içinde kalan havanın kaçmasını bekleyip şişeye yeni hava girmesini engelleyerek kapağını sıkıca kapatıyorsunuz. Şişelerinizi nihai yerlerine alabilirsiniz.
Not:2,5 litrelik pet şişeler tahmin ettiğinizden çok yaprak alıyor. 5 kişilik bir aileye iki kez sararsanız pet şişedeki yaprak ancak biter. Biz genelde 1 lt lik pet şişeleri tercih ediyoruz.Oklava ile sıkıştırırken yaprağın parçalanmamasına dikkat edin.
Buzlukta ve derin dondurucuda:
Asma yapraklarını buzdolabı poşetlerine 1 yemeklik olacak şekilde yani ne kadar kullanmamız gerekiyorsa o miktarda yerleştirelim.Derin dondurucuya koyalım..Hem taze kalıyor ayrıca tuz sorunu olmuyor.Sarma yapacağımız zaman çıkarıp soğuk suyla yıkayın , vaktiniz varsa bırakın kendi halinde çözülsün.( gerekirse çözüldükten sonra üzerine azıcık sıcak su dökün)
Buzluğa koyacak isek her yaprak arasına sırayla bir tutam turşuluk tuz serpip yaprakları sarmalayarak buzdolabı poşetlerine koyduktan sonra buzlukta saklamalı
Konserve şişesinde kaynatarak salamura
Yapraklar konserve kavanozuna sıkı sıkı yerleştirilir. Üzerine bir çay kaşığı tuz ilave edilerek su doldurulur. Havası çıkması için biraz bekletilip, eksilen su tamamlanır. Kapağı sıkıca kapatılır.
Kavanozlar çoksa kazanda, azsa büyük bir tencerede, kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dk. kaynatılır. . Kaynama işlemi bittikten sonra, kavanozlar kapakları üzerine çevrilerek soğutulur, yerine yerleştirilir.
Kurutarak saklama
Asma yaprakları tekli ya da en fazla ikili olarak tüylü kısmı dışarıya gelecek biçimde boylamasına ikiye katlanır.
Boylamasına ikiye katlanan yaprağın ortada ve katlandığında kenarında kalan orta damarına yakın bir yerden göz kararı katlanan yaprağın ortasından (boylamasına ortasından ya da yaprakların her iki uçlarından) pamuklu ipliğe,iğne yardımı ile geçirilir.
İpin taşıyabileceği kadar yaprak ipe dizilir bu esnada tek pişirime yetecek kadar yaprak dizmek kullanım açısından ve kurutma açısından kolaylık sağlar ama siz çürüme yapabilecek birkaç yaprak olabilir mantığı ile ipe 5-10 yaprak fazla takın.
Asma yapraklarını incitmeden gergin ipte birbirine değmeyecek şekilde sıralanır. Yapraklar birbirine değerse yaprak yanar çürüme yapar ve diğer yapraklarıda çürütür.
Kurutma esnasında yanma veya çürüme oluşan yapraklar, sık sık kontrol edilir ve dizgiden çıkarılır.
Kurutma gölgede ve havası değişen açık bir yerde yapılmalıdır üstü kapalı direk güneş almayan balkon olabilir.Yapraklar asla yıkanmamalıdır .
Yaprak saplarının salamuradaki gibi uzun olmasına gerek yoktur tam dipten değilde yaprağa 1-2 cm uzunluk kalacak biçimde kesilebilir.
Yapraklar kuruduğunda yine asılı biçimde zedelemeden muhafaza edilir. Yaprak kurutmak için kesinlikle kuru hava olmalı rutubetli iklimi olan bölgelerde kurutulsa bile muhafaza edilemez ama kurutulmuş asma yaprağının lezzeti ise diğer metodlarda yoktur lezzeti zahmetine değer.
Sarma yapmak istediğinizde ise yaprak dizgenizin iplerinin iki ucundan tutarak yaprakların ufalanmasına izin vermeden yayvan bir tencerede kaynaya suya bastırılır ve yapraklar soğuk su dolu leğene alınır.
Bidonda salamura
yaprakları 10-15 tane üst üste dizin, arasına 1 tatlı kaşığı tuz koyup sarın ve bidon, pet şişe veya bidona vs doldurun, işlem bitince üzerine tuzlu su ilave edin temiz bir taş veya ağırlık koyarak hava almamasını sağlayın kapagı sıkıca kapatın.
1,5 litre suyu kaynatarak içine 4-5 çorba kaşığı salamura tuzu veya kaya tuzu atarak eritin. Tuz oranının istendiği kadar olduğunu anlamak için yumurta koyarak bakılıyor, eğer yumurta suyun yüzünde kalıyorsa tuz oranı istenen kıvama gelmiş kabul ediliyor.
3 veya 4 gün sonra bidondan su taşabiliyor bunun için bidon veya kavanozun altına bir leğen konulmasında fayda var.
Önemli olan yaprağın hava almamasıdır. Aksi taktirde hem rengi bozuluyor, hemde çürüyor.
Önemli not:
Yaptığımız kışlıkları salamura, turşu, konserve gibi ürünleri mutlaka gölge ve serin bir yerde muhafaza etmek gerekiyor.
Ağaçlar.net e teşekkürler
bılgı ıcın tsk
yapamayanlar için http://www.tazeyaprak.com adresinde kavanozda konserve yöntemiyle yapılan asma yaprağı alabilirler…
Tuzsuz ve saglikli oldugundan kavanozda kuru saklama yontemini denedim. Daha once hep pet sise kullaniyordum ve hic problem yasamiyordum. Ama kavanozdaki onca yapragim heba oldu. Bence hic denemeyin. Pet sise plastik ama en azindan tum emeginiz bosa gitmez.
Bu yazı derleme ve alıntı bir yazıdır.Üzüldüm gerçekten..Yazının o kısmını kaldırıyorum hemen..:(