Bayramın Müstehâb ,sünnet ve edepleri

Bayramın Müstehâb ,sünnet ve edepleri
23 Ağustos 2009 tarihinde eklendi, 2.210 kez okundu.

Bayram Günleri Yapılması Müstehâb Olan Şeyler

* Bayram günleri erken kalkılır, yıkanılır, misvak kullanılır.
* Gülyağı ve benzeri hoş koku sürülür.
* Mubah olan elbiselerden, en güzel ve en temizi giyilir.
* Yüce Allah’ın nimetlerine şükür için, neş’e ve sevinç gösterilir.
* Karşılaşılan mümin kardeşlere güleryüz gösterilir.
* Elden geldiği kadar sadaka verilir.
* Duaların kabul edildiği zamanlardan bayram geceleri, ibâdetle ihya edilir.
* Ramazan Bayramı’nda, bayram namazından önce tatlı bir yiyecekle iftar edilmesi ve:
* Bayram günleri, müslümanların birbirlerini tebrîk etmesi, görüşüp musâfaha yapması ve birbirlerine “Gaferallâhu lenâ ve leküm: Allah, bizi ve sizi bağışlasın.” şeklinde duada bulunması mendûptur, güzeldir. (Büyük islâm ilmihali, Ö. Nasûhi Bilmen s: 171-172)

BAYRAMIN SÜNNET VE EDEPLERİ

imsaktan sonra namaza çıkmadan hurmayı tek sayılı yemek, eğer bulamazsa tatlı bir şey yemek, giyilmesi İslamda mübah olan elbiseyi giymek, Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi ve Sellem pamuklu bir cübbesi vardı. Her bayramda onu giyerdi, Allahü Teala’nın nimetlerini şükür için sevinç göstermek, yüzük takmak, mü’minlere karşı güleryüz göstermek, nafile sadakayı çok vermek, mü’minlerle musafahalaşırken “Tekabbellahü minna ve minküm” denilmesi müstehaptır.

* * *
Camiye giderken bir sükûnet ve vakar içerisinde yaya gidilir. Efendimiz Sallallahü Aleyhi ve Sellem camiye yaya olarak giderdi. Evden çıkarken şu duayı okurlardı:
“Allahümme inni haractü ileyke abdiz zelil
(Ey Allahım! Muhakkak ki ben zelil bir kulun kulun çıkması gibi sana geliyorum.) Tekbirleri gizli okur. Camiye varınca tekbir okumayı keser. Camiye giderken başka yoldan, dönerken de başka yoldan döner. Efendimize uymak ve kendisi hakkında yerin şahitlerini çoğaltmak için bu şekilde yapılır.
Bayram namazından önce camide nafile namaz kılmak mekruhtur. Bayram namazından sonra da kılmak mekruhtur. Fakat Efendimiz Sallallahü Aleyhi ve Sellem evine dönünce iki rekat veya dört rekat namaz kıldılar.

* * *
Bayram günü özellikle şunlara dikkat edilmelidir:
Dili ile kötü söz söylememeli,
Gözü ile harama bakmamalı,
Kulağı çalgı dinlememeli,
Eli namahreme uzatmamalı. Her kim namahrem bir kişinin elini tutarsa kıyamet gününde ona ateşten bir levha tutturularak “Ey insanoğlu! Bunu tut. Bu dünyada tuttuğun pamuk ellerin karşılığıdır” denilecektir. Bunda kurtuluş olmayacaktır.
Ayakları ile eğlence ve isyan yerlerine gidilmemeli,
Küs ve dargın olanlar barışmalı,
Mezar ziyaretlerini terk etmemelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git