İyi Fotoğraf Çekmenin kuralları

İyi Fotoğraf Çekmenin kuralları
8 Eylül 2009 tarihinde eklendi, 2.173 kez okundu.


Fotoğraf bir dildir. Yazı ve konuşma dili gibi yeterli açıklıkta ve sadelikte kullanılması gerekir. Mesaj bir bütün olmalıdır ve gereksiz ayrıntılardan arındırılmalıdır.

İyi fotoğraf çekmenin bazı kuralları vardır. Bu kurallar bir kaçı haricinde katı şekilde bağlayıcı olmamakla birlikte fotoğrafçının insiyatifindedir.

1- Yalınlık
2- 1/3 Kuralı
3- Denge
4- Çizgiler – şemalar
5- Çerçeveleme
6- Bindirme
7- Belirginlik

Yalınlık :

Yalınlık bir konunun olabildiğince az ve öz elemanlarla anlatılmasıdır. Fotoğrafı yalınlaştırarak, ilgi merkezini ve anlatılmak istenen konuyu güçlendirmenin yolları aranmalıdır.

Bunun için karışık olmayan bir fon seçilmeli, seçilen fon dikkati dağıtmadan konuyu ortaya çıkarmalıdır. Yani konu “ben buradayım” demeli.

1/3 Kuralı :

Fotoğraftaki ilgi merkezinin daha hareketli (dinamik) ve heyecan verici olması için, ilgi merkezi (ana konu) görüntü merkezinden hafif yana doğru kaydırılır. Kare dikey ve yanal çizgilerle 9 eşit parçaya bölünür. Yatay ve dikey çizgilerin kesiştiği 4 nokta ilgi merkezi veya anakonunun yerleştilebileceği seçeneklerdir.

Denge :

Birbirini tammalayan öğe, renk, aydınlık ve karanlık alanların göze hoş gelecek şekilde kareye yerleştirilmesidir. Öğelerin bir kenarda toplanmasının engellenmesi fotoğrafın daha estetik olmasını sağlar.

Çizgiler – şemalar :

Şema fotoğrafı oluşturan elemanların belirli düzene göre dizilmesidir. Şemaları geometrik ve harf şekilleri (S,Z) sınıflayabiliriz.

Fotoğrafta ilgi merkezi veya ana konuya gözü yönlendirmek için diagonal çizgiler önemlidir.

Çerçeveleme :

Fotoğrafta ilgi merkezini ön plandaki öğelerle çerçevelemek, ana konuyu diğerlerinden ayırt etmek için gereken derinlik hissini kazandırır.

Bindirme :

Konu veya öğeleri üst üste getirmekten kaçınılmalıdır. Aşağıdaki fotoğraflar durumu iyi anlatıyor sanırım.


Bu fotoğraflarda en önemli unsur bakış yüksekliği elbette. İlk fotoğraf diğerine göre daha aşağı seviyeden çekildi ve ada ile dağ birbiri ile kesişti. İkincisi ise daha yüksek bir bölgeden çekildi ve ada ile dağın birbiri ile kesişme sorunu giderildi.

Belirginlik :

Fotoğrafta verilmek istenen mesajı izleyicinin algılayabilmesi için anlatımı, ifadeyi sağlayan görüntülerin, diğerlerine göre daha belirgin olması gerekir. Kadraj içinde bulunması uygun görülmeyen görüntüler hareketliyse karenin dışına çıkması, yer değiştirmeyecek görüntüler ise fotoğrafçının bakış noktasını değiştirmesi, bakış bnoktasını değiştirmesi anlatımı zayıflatacak ise odak uzaklığı farklı bir objektif kullanılması gerekmektedir. Konuların tercihi sonucunda sadeliği ve belirginliğe ulaşılmış, gösterilmek istenen konuüzerinde direkt olarak izleyicinin dikkati toplanmış olur.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git